De veiling is nu live!

Moart Veilinghuis Banner Foto 1

Volgrecht

Volgrecht op schilderijen voor de kustschilder

Vanaf 1 januari 2012 is in Nederland het volgrecht op kunstwerken van toepassing voor levende kunstenaars en voor kunstenaars tot 70 jaar na hun overlijden. Volgrecht is het recht van de maker van een kunstwerk om, bij doorverkoop van dat werk, een percentage te ontvangen van de transactieprijs. Het doel van volgrecht is om kunstenaars te compenseren voor het feit dat zij vaak niet meeprofiteren van de hoge prijzen die hun werken op veilingen behalen.

Volgrecht geldt vanaf een verkoopprijs van €3000 (inclusief opgeld) en meer. Het percentage dat de kunstenaar ontvangt varieert van 0,25% tot 4%, afhankelijk van de hoogte van de transactieprijs. Als de transactieprijs hoger is dan €50.000, dan geldt er een maximumbedrag aan volgrecht van €12.500.

Voorheen gold het volgrecht alleen voor werken van kunstenaars die nog in leven waren, maar sinds 1 januari 2012 is dit recht uitgebreid tot kunstenaars tot 70 jaar na hun overlijden. Uitzonderingen zijn kunstwerken die al in omloop waren vóór 27 juni 2006, of kunstwerken die door de maker zelf worden doorverkocht.

Meer informatie over het volgrecht kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Scroll naar boven

Speciale Kijkdagen Aankondiging!

Mis het niet!

Kom en ontdek wat wij te bieden hebben op 25 en 26 mei bij Aluminiumstraat 10-3, 2718 RA in Zoetermeer. Onze deuren staan voor u open van 10:00 tot 15:30. We kijken ernaar uit u te verwelkomen onder het genot van een drankje en een hapje!